Köttfärsfyllda paprikor a la Albanien

IMG_5786

I helgen blev det köttfärsfyllda paprikor hemma hos oss. Jag är väldigt förtjust i köttfärsfyllda paprikor, jag gör det säkert en gång i månaden. Receptet finns med i min senaste kokbok, Allt i ett rätter.

Köttfärsfyllda paprikor a la Albanien 5-6 portioner
Det här receptet har jag fått av Lendita, en hemkunskapselev. Lendita pratade varmt om de fyllda paprikorna från familjens hemland Albanien och jag förstår henne. Använd gärna en stor ugnsform med handtag, du behöver ta ut formen några gånger och då är det bra med handtag så att du inte riskerar att bränna dig. Vegeta är en vanlig allkrydda på Balkan, du hittar den i lite större livsmedelsbutiker.
2 lite mindre gula lökar
2 tomater
2 potatisar
500 g blandfärs
1 1/4 tsk salt
1 tsk Vegeta
1 tsk paprikapulver
1/2 tsk rökt paprikapulver
2 dl okokt avorioris
4 röda spetspaprikor, 500 g
rapsolja till formen
6 dl vatten
salt

Sås:
4 msk rapsolja
3 msk vetemjöl
1 tsk paprikapulver
Servering:
en sallad

Hacka löken i ganska stora bitar. Dela tomaterna i bitar. Skala och skär potatisen i skivor, lägg dem åt sidan en stund. Blanda lök, tomat, blandfärs, salt, Vegeta, paprikapulver och rökt paprikapulver i en bunke. Rör ner avorioriset. Skär bort fästet på paprikorna och ta bort kärnhuset så gott det går. Fyll paprikorna med köttfärsfyllningen. Ringla 2-3 msk rapsolja i en ugnsfast form. Lägg potatisskivorna i botten och den smet som blivit över. Toppa med de fyllda paprikorna. Häll vatten ovanpå och salta. Gratinera en bit ner i ugnen i 225 grader i 70 minuter. Ta ut formen efter halva tiden och vänd på paprikorna. Häll oljan i en stekpanna och tillsätt mjölet samtidigt som du rör. När mjölet fått färg, tillsätt paprikapulvret. Det är viktigt att mjölet får färg, på så vis får redningen en lite karamelliserad smak som gör rätten jättegod. Ta ut formen när det återstår 10 minuter och ringla över såsen. Gratinera paprikorna den återstående tiden. Om paprikorna riskerar att få för mycket färg, täck med aluminiumfolie. Servera paprikorna med en sallad.

 

 

Lämna en kommentar